
Q. In the General Instructions to suppliers (GIS), article 18 “Liquidated Damages” – the penalty is 

specified as “0.1% of the price of the undelivered goods for every day of breach of the 

delivery schedule…”but there is no information of the maximum amount that the eventual 

penalty can reach – for example “not more than 10% of the contract price”. Please advise 

what shall be the maximum amount of the eventual penalty case of delay in the delivery of the 

goods subject of contract. 

A. The amount specified is 0.1% of the price per each day delay, but in case ( for contracts with 

value above USD 250,000) there will be performance security bank guarantee which is 10% 

of the total amount and max amount IOM can allow, but contract will be closely monitored so 

there will be no delays in the contract implementation . 

 

Q. In the general instructions to suppliers (GIS), article 9.2 “Quotation form” it is stated that the 

prices shall be quoted in euro (EUR) or United States Dollar (USD), exclusive of VAT, but it is 

not given the precise information how the VAT issue will be solved: 

 -will IOM pay to the successful bidder the VAT amount, 

 -is IOM for this specific project released from paying the VAT, and does it have the needed 

confirmation from the relevant institution which will enable the successful bidder to issue an 

invoice without VAT, or 

 - the successful bidder should pay the VAT amount on a specific account, and afterwards wait 

for the return on this amount? 

A. If VAT is applicable to the final Invoice IOM will pay the successful bidder the VAT amount 

and IOM will later reclaim the VAT amount. The offer sent to IOM should not contain VAT 

amount. 

Q. In the General Instructions to Suppliers (GIS), article 9.1, d.)10, is requested “Certification that 
Non-performance of contract did not occur within the last 3 years prior to application for 
evaluation based on all information on fully settled disputes for litigation” 

 Since there is no such official governmental institution that issues the required certification 

exactly stating that we are not in breach of contract during the last 3 years, please advise 

which of the following can and will be accepted from the evaluation Committee: 

- a declaration from the bidder stating the above circumstances did not occur, or 
- presenting a certificate issued from the respective courts that there are no lawsuits 

against us, but not specifically stating that we haven’t been declared in a breach of 
contract. 

 

A. Please provide all documents that you deem necessary in order to satisfy this requirement. 
(Please note that all documents not in English must be accompanied by a free English 
translation in the first instance, if the potential bidder is selected as the best bidder they will be 
required to present documents translated by a certified English translator) 

 


